Op 9 januari 2024 om 21.55 uur UT (22.55 uur lokale tijd) trok een bolide over België en Noord-Frankrijk. Het object is door veel mensen in België, Nederland, Luxemburg en Engeland waargenomen. Via Waarnemingen van de bolide van 9 januari 2024 kunt u de lijst met getuigenissen bekijken.

Alle informatie over dit object vindt u in het Vigie-Ciel-artikel over het evenement (in het Frans). Merk op dat het object relatief langzaam was (snelheid minder dan 14 km/s) en zich in een zeer hellende baan bevond (ongeveer 82°, dus bijna een verticale val). De modellen voorspelden een mogelijke val van meteorieten op de grond in de regio Champagne-Ardennen. De grootste stukken zouden tussen de 100 en 200 gram wegen (ongeveer de grootte van een abrikoos). Er werd een veldonderzoek georganiseerd om naar deze meteorieten te zoeken.

België heeft actief bijgedragen aan de observatie van deze gebeurtenis via 3 FRIPON-camera's die momenteel actief zijn op ons grondgebied en de bolide hebben gedetecteerd. De camera's bevinden zich in Ukkel, Grimbergen en Namen. Hieronder staan de drie camerabeelden . De bolide verschijnt bovenaan de zogenaamde full-sky beelden. De horizon is zichtbaar aan de randen van 360°, met het noorden onderaan en het westen aan de rechterkant. Het object bevond zich dus ten zuidoosten van Brussel en ten zuiden van Namen, wat overeen komt met het traject afgeleid uit de bovenstaande waarnemingen

GRIMBERGEN 20240109T215546 UT thumbNAMUR 20240109T215546 UT thumbBRUXELLES 20240109T215547 UT new

 

Hier is een video van een van onze collega's in Edingen waarin de bolide duidelijk zichtbaar is:

 

Op 17 april 2023 om 19:32 UT (21:32 lokale tijd) vloog een meteoor (ook vuurbol genoemd als deze zeer helder is) over België. Deze werd door veel mensen in België, Nederland en Engeland waargenomen. U kunt de lijst met getuigenissen zien op de onderstaande link:


Waarnemingen van de vuurbol op 17 april 2023


In België hebben twee van de 4 FRIPON-camera's die momenteel op ons grondgebied actief zijn, de vuurbol waargenomen. Deze camera's bevinden zich in Ukkel en Grimbergen. Hieronder de twee beelden die door de camera's zijn opgenomen. De vuurbol verschijnt onderaan op het beeld in Ukkel en links onderaan op het beeld in Grimbergen. De beelden zijn zogenaamde full sky beelden, wat betekent dat de horizon aan de randen op 360° zichtbaar is, met het noorden onderaan en het westen rechts. Het object bevond zich dus ten noorden van Brussel en ten westen van Grimbergen, wat verenigbaar lijkt met de baan die uit bovenstaande waarnemingen is afgeleid.

BRUXELLES 20230417T193233 UT GRIMBERGEN 20230417T193233 UT


Helaas konden (waarschijnlijk door ongunstige bewolking) alleen deze 2 camera's de vuurbol waarnemen, wat helaas onvoldoende is om een precieze baan te vinden. Daarom is alleen de baan bij benadering beschikbaar die in de link hierboven wordt gegeven. Er is momenteel geen model beschikbaar om het binnendringen van dit object in de atmosfeer te simuleren, zijn snelheid te bepalen en na te gaan of fragmenten de passage door de atmosfeer hebben overleefd; en of er meteorieten op de grond zijn gevallen. Weinig vuurbollen leiden tot meteorieten.

Hieronder is een video opgenomen door de heer Jean-Marc Corbusier op de E40 richting Brussel.

En een video van de vuurbol opgenomen door onze All-Sky7 camera in Humain. Het object verschijnt na 33 seconden om 19:32:33 UT.

Links naar artikels in de media:
Pour une version FR de cette page, cliquez ici.
 

Zoekactie naar meteorieten

Helaas konden we zondag de meteoriet(en) niet vinden. Maar dit is niet het einde!

Op dinsdag 19 december, tussen 17.00 en 19.00 uur, is Philippe Mollet (van Volkssterrenwacht MIRA) ter plaatse, om al uw mogelijke meteorieten te laten keuren en identificeren. En hopelijk hebben we ditmaal succes!

Locatie: Polyvalente zaal Den Boer, Den Boer 17, 9930 Zomergem
Observaties
 
De meteorencamera's van het FRIPON-netwerk hebben op dinsdag 13 december om 17.37 uur de passage van een zeer heldere vuurbol boven België geregistreerd. Hieronder het beeld van de vuurbol waargenomen door de FRIPON-camera in Ukkel.
 
 Image Bruxelles
Beeld van de bolide vastgelegd door het FRIPON-station in Ukkel (Copyright: FRIPON)
 
De vuurbol werd gedetecteerd door de camera's van het FRIPON/Vigie-Ciel-netwerk die zijn geïnstalleerd in Brussel (Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie -BIRA- in Ukkel), in Oostkapelle en in Tilburg. De video's zijn hieronder beschikbaar.
 
 
Een ander cameranetwerk, AllSky7, heeft het ook gedetecteerd, inclusief de camera in Humain :
 

Video van de vuurbol die door de wolken trekt met de AllSky7 camera in Humain (Copyright: AllSky7
 
Ondanks de wolken boven een groot deel van België hebben verscheidene mensen de vuurbol waargenomen. Hun getuigenissen zijn te vinden op de onderstaande link waar ook u ook de baan van de vuurbol kunt bekijken.
 
 
Heeft u de vuurbol ook gezien? Meld het dan hier:
 
 
Meteorieten?
 
Volgens de laatste berekeningen is het mogelijk dat meteorieten tot ongeveer 800g is gevallen in een gebied rond Gent. De kaart hieronder toont het vermoedelijke gebied waar er meteorieten kunnen gevallen zijn. De grootste fragmenten liggen in de richting van het westen (links op de kaart).
 
Gent Srewn Field 2
 Schatting van de mogelijke valzone waar meteorieten kunnen worden gevonden (Copyright: FRIPON)
 
Oproep voor getuigen
 

Heeft u dinsdag namiddag toevallig iets gezien of gehoord? Of heeft u één of meer zeer donkere stenen van enkele centimeters of iets groter (ter grootte van een vuist) opgemerkt op een ongewone plaats : een dak, een stoep, op straat, in hun tuin, ... ?

Meteorieten zijn te herkennen aan hun smeltkorst van enkele millimeters dik (ze verhitten zeer sterk en smelten aan het oppervlak als ze door de atmosfeer gaan), aan de aanwezigheid van gladde oppervlakken en stompe randen, en aan het feit dat ze zwaar zijn voor hun grootte (hoge dichtheid). Meteorieten moeten zeer snel verzameld worden om schade of verlies te voorkomen. Dit is één van de doelstellingen van het FRIPON-project, dat meer dan honderd camera's in Europa telt en waarvan de Universiteit van Luik (ULiège) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) in Ukkel deel uitmaken.

 

Example Meteorite

Voorbeeld van een meteoriet


Er zijn tot hiertoe slechts zes meteorietvallen in België geregistreerd sinds 1830, en in hetzelfde gebied in Sint-Denijs-Westrem werd in 1855 een fragment teruggevonden. Meteorieten zijn kleine stukjes planetoïde die met hoge snelheid op de aarde vallen. Meestal zijn ze erg klein en worden ze in de atmosfeer vernietigd in de vorm van een meteoor, maar soms kunnen fragmenten de grond bereiken. Meteorieten hebben meestal geen hoge marktwaarde, maar ze zijn van groot wetenschappelijk belang omdat ze ons in staat stellen de samenstelling van planetoïden en de geschiedenis van het zonnestelsel te bestuderen. Verschillende Belgische wetenschappelijke teams zijn geïnteresseerd in de studie van meteoren en meteorieten.

Hoe herkent u een meteoriet?

Hoe herkent u een meteoriet?

Technische informatie over de vuurbol van 13 december (afbeeldingen en video's):

FRIPON

AllSky7


Belgische meteorieten

Artikel over Belgische meteorieten

 

Contacten :

Philippe Mollet (MIRA) (NL) - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - +32 495 48 91 58

Steven Godderis (VUB) (NL) - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - +32 473 98 29 17

Hervé Lamy (BIRA) (FR) - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - +32 474 90 65 55

Emmanuel Jehin (U Liège) (FR) - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - +32 470 85 01 72

François Colas (IMCCE - Paris - Responsable du projet FRIPON) (FR) -  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - +33 682 960 429

 

Media